Sirkumentti 

Sirkumentti on ryhmä 16-22-vuotiaita harrastajataustaisia sirkusaktiiveja, jotka pyrkivät toiminnallaan edistämään sirkuslaisten mahdollisuuksia vaikuttaa omaan harrastukseensa. Ryhmä on perustettu vuonna 2014. Sirkumentti toimii sirkusharrastajien edustajana Suomen Nuorisosirkusliitossa ja sen hallituksessa.

Sirkumentin jäsenet 2018:

 

Jemina Hyökki
Syntynyt: 1998

“Päädyin sirkuksen pariin kesäleirin kautta. Ensimmäinen leiri, johon osallistuin oli 2008. Myöhemmin vuonna 2009 aloitin Keravan sirkuskoulu Fanfaarissa sirkusharrastuksen.

Nykyään harrastan Sirkus Siriuksessa, jossa päälajini on tiukka nuora ja kolmen akrobatia. Lisäksi käyn vipulauta-, pyramidi-, akrobatia- ja ilma-akrobatia tunneilla.

Olen mukana Sirkumentissa, koska haluan päästä vaikuttamaan asioihin. Ensimmäiseen kokoukseen lähdin mukaan vain kokeilemaan, mikä juttu on kyseessä. Huomasin, että kokoukset ovat hauskoja ja meillä on hyvä porukka kasassa, en oikeastaan ole keksinyt mitään syytä, miksi en olisi mukana toiminnassa.”

 

 

Sohvi Silius
Syntynyt: 1995

“Päädyin sirkuksen pariin sattumalta, kun 11-vuotiaana paras kaverini pyysi minua mukaan Sorin Sirkuksen kesäleirille. Innostuin, ja jäin sille tielle. Nyt olen harrastanut sirkusta yli kymmenen vuotta, joista viimeiset neljä vuotta Sorin esiintyvässä ryhmässä. Päälajini ovat tolppa ja hyppis.

Sirkusharrastuksen lisäksi opiskelen yhteiskuntatieteitä Tampereen yliopistossa, ja opintojen myötä on herännyt halu vaikuttaa myös omaan harrastukseen liittyviin asioihin. Käännekohta oli viime syksyn kansainvälinen sirkustapaaminen NICE-meeting, jossa tajusin, kuinka tärkeää oon saada harrastajien ääni kuuluville sirkustoiminnan suunnittelussa. Päätin siis liittyä Sirkumenttiin, jotta pääsisin vaikuttamaan asioihin myös Suomen tasolla.”

 

Elmo Kaasinen
Syntynyt: 1995

“Itselle sirkuksen pariin päätyminen oli melkoista sattumien kauppaa. Loukkasin käteni salibandy-harjoituksien alkulämmittelyssä enkä siksi kyennyt osallistumaan loppuharjoituksiin. Päätin lähteä odottamaan kotia menevää kyytiä, joka lähtisi kunhan pienempien sisaruksien harrastus olisi loppu. Tämä harrastus sattui siis olemaan sirkus ja kun yhdet harkat katoin sivussa, niin päätin itsekin aloittaa samaisen harrastuksen, ja sillä tiellä ollaan siitä lähtien pysytty.

Olen tehnyt vähän kaikkia sirkuslajeja, mitä meidän sirkuksella eli Oudonkummunsirkuksella on tarjota. Olen tehnyt jonkkaa, dikistä, trapetsia ja trampoliinia. Lattia-akrobatiaa on tultu kokeiltua melkein kaikissa muodoissa. Tällä hetkellä päälajini on pariakrobatia ja vauhdikkaampi akrobatia, esim. parkour ja trikkaus.

Sirkumentin pariin päädyin, kun olin viime syksynä mukana kansainvälisessä sirkustapaamisessa Saksassa perustamassa Euroopan nuorisosirkusfoorumia, jossa tajusin haluni ja tarpeen sirkusharrastajien äänen tuomiseksi julki  myös Suomen tasolla.”

 

Sini Napari
Syntynyt: 1996

“Aloitin sirkuksen vuonna 2003 lappeenrantalaisessa Sirkus Tuikussa, josta tuli myöhemmin osa Taidekoulu Estradia. Kasvoin nuorisosirkuksessa lajeinani mm. tiukka nuora, pyramidit, kolmen akrobatia ja yksipyöräinen.

Vuosi vuodelta sirkuksen merkitys elämässäni kasvoi. Lukion jälkeen, syksyllä 2015, aloitin sirkusartistiopinnot Koulutuskeskus Salpauksessa. Päälajeikseni valikoituivat tiukka nuora sekä pariyksipyöräinen.

Olen ollut Sirkumentissa mukana sen perustamisesta alkaen. Lähdin toimintaan mukaan, sillä halusin toimia monipuolisemmin sirkuksen parissa, päästä vaikuttamaan harrastajien asioihin ja tutustua uusiin ihmisiin.”

 

Aino Mäkipää
Syntynyt: 1997

“Olen harrastanut sirkusta reilu kymmenen vuoden ajan. Viimeisen parin vuoden sisällä olen kuitenkin huomannut sirkuksen muuttuneen tärkeämmäksi elämässäni, jonka myötä päädyin myös Sirkumentin jäseneksi.

Sirkuslajeissa olen ollut melko kokeileva, mutta suosikkilajeikseni ovat muodostuneet tolppa, vipulauta sekä tiukka nuora. Toimin myös sijaisopettajana nuorisosirkuksellani, Taidekoulu Estradilla.

Sirkumentin tarjoama mahdollisuus kehittää yhdessä harrastajien toimintaa houkutteli minut mukaan. Silmäni avautuivat erityisesti viime syksynä NICE-meeting tapahtumassa Saksassa, jolloin ymmärsin paremmin kuinka paljon toimintaa oman nuorisosirkukseni ulkopuolella onkaan.” 

Lotta Riikonen, Hakasirkus

Aino Zohar, Sirkus Pisara

Emma Ollikainen, ESKO