Sirkumentti 

Sirkumentti on ryhmä 16-22-vuotiaita harrastajataustaisia sirkusaktiiveja, jotka pyrkivät toiminnallaan edistämään sirkuslaisten mahdollisuuksia vaikuttaa omaan harrastukseensa. Ryhmä on perustettu vuonna 2014. Sirkumentti toimii sirkusharrastajien edustajana Suomen Nuorisosirkusliitossa ja sen hallituksessa.

Sirkumentin jäsenet 2019:

 

Jemina Hyökki
Syntynyt: 1998

Päädyin sirkuksen pariin kesäleirin kautta. Ensimmäinen leiri, johon osallistuin oli 2008. Myöhemmin vuonna 2009 aloitin Keravan sirkuskoulu Fanfaarissa sirkusharrastuksen, jonka jälkeen siirryin Sirkus Siriukseen. Sirkus Siriuksessa olin 8 vuotta. Siriuksessa tein päälajina pariakrobatiaa ja kävin monilla muillakin lajitunniella. Vastasin Sirkus Sirius ry:n Instagramista, keikoista, olin mukana johtokunnassa sekä toimin ohjaajana ja apuohjaajana useiden vuosien ajan. Syksyllä 2018 aloitin nykyiset opintoni Turun Ammattikorkeakoulun sirkuslinjalla.

Olen mukana Sirkumentissa, koska haluan päästä vaikuttamaan asioihin ja luoda tapahtumia nuorille. Ensimmäiseen kokoukseen lähdin mukaan vain kokeilemaan, mikä juttu on kyseessä. Huomasin, että kokoukset ovat hauskoja ja meillä on hyvä porukka kasassa, en oikeastaan ole keksinyt mitään syytä, miksi en olisi mukana toiminnassa.”

 

Elmo Kaasinen
Syntynyt: 1995

“Itselle sirkuksen pariin päätyminen oli melkoista sattumien kauppaa. Loukkasin käteni salibandy-harjoituksien alkulämmittelyssä enkä siksi kyennyt osallistumaan loppuharjoituksiin. Päätin lähteä odottamaan kotia menevää kyytiä, joka lähtisi kunhan pienempien sisaruksien harrastus olisi loppu. Tämä harrastus sattui siis olemaan sirkus ja kun yhdet harkat katoin sivussa, niin päätin itsekin aloittaa samaisen harrastuksen, ja sillä tiellä ollaan siitä lähtien pysytty.

Olen tehnyt vähän kaikkia sirkuslajeja, mitä meidän sirkuksella eli Oudonkummunsirkuksella on tarjota. Olen tehnyt jonkkaa, dikistä, trapetsia ja trampoliinia. Lattia-akrobatiaa on tultu kokeiltua melkein kaikissa muodoissa. Tällä hetkellä päälajini on pariakrobatia ja vauhdikkaampi akrobatia, esim. parkour ja trikkaus.

Sirkumentin pariin päädyin, kun olin viime syksynä mukana kansainvälisessä sirkustapaamisessa Saksassa perustamassa Euroopan nuorisosirkusfoorumia, jossa tajusin haluni ja tarpeen sirkusharrastajien äänen tuomiseksi julki  myös Suomen tasolla.”

 

Sini Napari
Syntynyt: 1996

“Aloitin sirkuksen vuonna 2003 lappeenrantalaisessa Sirkus Tuikussa, josta tuli myöhemmin osa Taidekoulu Estradia. Kasvoin nuorisosirkuksessa lajeinani mm. tiukka nuora, pyramidit, kolmen akrobatia ja yksipyöräinen.

Vuosi vuodelta sirkuksen merkitys elämässäni kasvoi. Lukion jälkeen, syksyllä 2015, aloitin sirkusartistiopinnot Koulutuskeskus Salpauksessa. Päälajeikseni valikoituivat tiukka nuora sekä pariyksipyöräinen.

Olen ollut Sirkumentissa mukana sen perustamisesta alkaen. Lähdin toimintaan mukaan, sillä halusin toimia monipuolisemmin sirkuksen parissa, päästä vaikuttamaan harrastajien asioihin ja tutustua uusiin ihmisiin.”

 

Aino Mäkipää
Syntynyt: 1997

“Olen harrastanut sirkusta reilu kymmenen vuoden ajan. Viimeisen parin vuoden sisällä olen kuitenkin huomannut sirkuksen muuttuneen tärkeämmäksi elämässäni, jonka myötä päädyin myös Sirkumentin jäseneksi.

Sirkuslajeissa olen ollut melko kokeileva, mutta suosikkilajeikseni ovat muodostuneet tolppa, vipulauta sekä tiukka nuora. Toimin myös sijaisopettajana nuorisosirkuksellani, Taidekoulu Estradilla.

Sirkumentin tarjoama mahdollisuus kehittää yhdessä harrastajien toimintaa houkutteli minut mukaan. Silmäni avautuivat erityisesti viime syksynä NICE-meeting tapahtumassa Saksassa, jolloin ymmärsin paremmin kuinka paljon toimintaa oman nuorisosirkukseni ulkopuolella onkaan.” 

Lotta Riikonen, Hakasirkus

Aino Zohar, Sirkus Pisara

Minja Kuitunen, Jyväskylän Sirkuskoulu

Lukas Peurala, Taidekoulu Estradi

Ronja Särkiniemi