ASK-hanke

Liitto koordinoi vuosina 2018-2020 yhteistyöhanketta, jossa keskiössä ovat apuohjaajat ja apuohjaajakoulutus. Hankkeen nimi on Assistant trainers sharing knowledge eli lyhyemmin ASK ja se on saanut rahoituksen Erasmus+-ohjelmalta. Hankkeen koko rahoitus on lähes neljännesmiljoonan.

Hankkeeseen osallistuu yhteensä 11 eri kumppania. Suomen Nuorisosirkusliitto toimii pääkoordinaattorina ja muut kumppanit ovat vastaavantyyppisia organisaatioita eri Euroopan maista: Saksasta, Ranskasta, Iso-Britanniasta, Sloveniasta, Virosta, Puolasta, Italiasta, Hollannista, Belgiasta ja  Espanjasta.

Hankkeen aikana järjestetään viisi masterclass-koulutusta, joiden aikana on mahdollista tutustua ja päästä keskustelemaan kollegoiden kanssa eri puolilta Eurooppaa sekä kehittää taitojaan apuohjaajana tai sirkuskouluttajana. Jokaiselle jaksolle valitaan kustakin maasta mukaan yksi apuohjaaja ja yksi apuohjaajien kouluttaja tai apuohjaajien kanssa toimiva sirkusopettaja. Koska jokaisessa kumppanimaassa ei ole apuohjaajia, voivat näiden maiden osallistujat olla myös aiheesta muuten kiinnostuneita sirkusharrastajia tai -ohjaajia.

Hankkeen koulutukset perustuvat osallistujalähtöisyyteen. Koulutuksissa käytetään samanlaisia menetelmiä kuin PEYC-hankkeessa. Fasilitaattoreina toimivat belgialainen Steven Desanghere, joka fasilitoi myös PEYC-masterclasseja, sekä liiton koulutusvastaava Petra Päivärinne. Tiedon kokoamisessa ja englanninkielisten versioiden toteuttamisesta vastaa Lynn Carroll CircusWorksiltä.

ASK-hankkeen tavoitteena on luoda malliopetussuunnitelma apuohjaajakoulutuksen järjestämiselle. Hankkeen koulutusten aikana tuotetaan myös apuohjaamista käsitteleviä videoita. Sirkuskouluille puolestaan laaditaan pieni opasvihkonen aiheesta.

Haluatko lähteä mukaan ASK-koulutuksiin? Koulutukset ovat osallistujille maksuttomia. Haku on avoinna 7.1.2019 asti. Lisätietoa hausta saa muun muassa liiton uutiskirjeen kautta.

Vuoden 2019 ASK-masterclassit

27.2.–3.3.2019 Tallinna, Viro
3.–7.4.2019 Lodz, Puola
9.–13.10.2019 Hollanti
20.–24.11.2019 Espanja

ASK-hankekumppanit

Suomen Nuorisosirkusliitto, Suomi
Estonian Contemporary Circus Development Centre, Viro
Fundacja Miasto Projekt, Puola
Vlaams centrum voor circuskunsten, Belgia
Giocolieri e Dintorni, Italia
Circomundo, Hollanti
FEECSE, Espanja
FFEC, Ranska
Circus Works, Iso-Britannia
BAG-Zirkuspädagogik, Saksa
Cirkokrog, Slovenia